Om zo lang mogelijk van je sieraden te kunnen genieten is onderhoud het toverwoord!

Hieronder vind je mijn tips !

Onderhoud parels

Om de mooie glans van parels, het luster genoemd, te behouden kun je ze na het dragen het beste direkt met een schone zachte doek (zonder reinigingsmiddel!) reinigen. Bij gebruik van vloeibare make-up gebruik  je het beste heel zachte zeep om resten daarvan op de parels te verwijderen. Let op, in veel zgn. “zachte” middelen zitten tegenwoordig agressieve stoffen.
Van huidvet echter worden je parels alleen maar mooier, want dit voorkomt het uitdrogen van de poreuze parels waardoor deze haar glans verliest. Draag je parels dus vooral veel! Bewaar ze in de tussentijd apart van je andere sieraden om beschadigingen te voorkomen (bijna alles is harder dan de parels zelf) in een ademend zakje dat je niet afsluit, bijvoorbeeld fluweel of satijn.

Waar parels slecht tegen kunnen zijn zeep, parfum en haarlak. Het opbrengen van parfum kun je het beste doen voordat je de parels om doet. Ook kun je ze het beste afdoen als je in bad gaat, gaat slapen, zwemmen of een zonnebad neemt.
dit maakt het garen waarmee het collier geknoopt is vuil en verzwakt daardoor.
Laat de parels die je regelmatig draagt om het andere jaar herrijgen, zo voorkom je breuk van het garen.

Hoogglans gepolijste sieraden kunnen na het dragen gereinigd worden met een zachte (juweliers)doek. Sieraden met een speciale afwerking als een gekrast, gesatineerd, gematteerd of geoxideerd (zwart) oppervlak kunnen worden gereinigd in een handwarm sopje met zacht reinigingsmiddel (zonder chemische stoffen!). Erna even goed spoelen en met een schone, zachte doek droog deppen; wrijf hierbij niet te hard.

Laat op gezette tijden je sieraden professioneel reinigen. Zeker sieraden die je dagelijks draagt. Make-up resten, vuil of transpiratie kunnen ophopen tussen schakeltjes of in sluitingen en zo gaan haperen. Ook verliezen je sieraden daardoor hun glans en worden dof. Diamant trekt vet/olie aan, stof en vuil gaat daar in zitten en maakt de glans minder.
Wees erg voorzichtig met kant-en-klare reinigingsbadjes, deze bevatten vaak ammonia en zijn met name bedoeld om (edele) metalen en diamant te reinigen. De edelstenen in sieraden mogen er niet in. Beter is met een zacht borsteltje en zachte (!) zeep voorzichtig onder stromend water te reinigen.
Gebruik de zakjes die oxidereren van zilver tegengaan niet als er een edelsteen in het sieraad verwerkt zit. En mocht je verzilverde of vergulde sieraden hebben, deze kunnen niet in deze badjes! Ze verliezen het goud-of zilverlaagje.

Laat van sieraden met edelstenen regelmatig de zetting controleren. Door stoten kunnen zetpootjes of een zetting verbuigen zodat een steen niet goed vast meer zit. Het zou zonde zijn als je ze verliest. Pas ook op met chloor(oplossingen), die kunnen putjes maken en het goud verzwakken bij regelmatige blootstelling daaraan. Doe ze af als je regelmatig zwemt bijvoorbeeld.

Bescherm je sieraden tegen krassen door ze apart van elkaar te bewaren, of in een speciale sieradenbox, met vakjes. Vooral die met diamant. Diamant is zo hard dat dit minder harde edelstenen die ernaast liggen kunnen beschadigen. Zilveren sieraden, die al aan de lucht oxideren als je ze niet verpakt, bewaar je het liefst in luchtdichte zakjes.